Tips

Wil je zelf alvast aan de slag gaan? Hoe moet je beginnen met je huis opruimen? Hier zijn wat tips voor een Happy Huis:

Begin met iets makkelijks. Voor de een is dit de kleding, voor de ander een rommel la of het speelgoed en voor weer een ander de boeken of het servies. Probeer terwijl je dit doet niet direct in een nieuwe lade of ruimte in huis te verzanden. Blijf bij die ene plek. Grote kans dat het lukt en je er energie van krijgt. 

Bijhouden is eigenlijk de basis. Als je elke week een vast moment inplant, dan wordt het vanzelf een gewoonte om op dat moment in huis bezig te zijn. Kies een moment waarop je weet dat het ook gaat lukken en waarop je genoeg tijd hebt. Een uurtje is al meer dan niets. Zo wordt de kans van slagen groot en dit geeft een goed gevoel. Als je zo'n succes hebt behaald, dan krijg je vanzelf de smaak te pakken. 

Vraag jezelf af: heb ik dit nodig? Nee? Word ik er blij van? Niet echt. Oké, tijd om afscheid te nemen! Al die overbodige spullen nemen ruimte in beslag. 

Ga je het houden? Bedenk er dan een logische plek voor. Dit wordt de nieuwe vaste plek zodat je het makkelijk terugvindt. Dit geldt natuurlijk ook voor de rest van je huisgenoten.

Heb je er dan een mooie plek voor gevonden en wil je dat het er ook mooi uitziet? Dan kun je bij So Clever terecht voor hele handige organizers en opbergartikelen. Zo kocht ik laatst zelf een handig flessenrek voor in de koelkast omdat de flessen bij ons steeds alle kanten op rolden. 

Ruim je iets op in bakken of dozen, plak er dan een sticker op met wat erin zit. Zo weet iedereen het terug te vinden. Ik heb zelf een labelprinter van Brother aangeschaft, dus die neem ik zeker mee als ik je kom helpen bij het opruimen van jouw huis.

Maak indien nodig een twijfelstapel en ga daar dan pas aan het einde van de sessie nog een keer doorheen. Vaak gaat het dan makkelijker omdat je de smaak al te pakken hebt. 

Neem ergens een foto van in plaats van het te bewaren. Zo heb je er toch een mooie herinnering aan, maar neemt het minder plaats in beslag. 

Geef de spullen die je niet meer wilt houden een nieuw leven door ze naar de kringloopwinkel te brengen of ze op de weggeefhoek te zetten. Zo maak je een ander weer gelukkig en gaan we overconsumptie tegen. Het is fijn om je te beseffen dat je iets dus niet weggooit, maar dat je er een ander blij mee kunt maken. Wel zo duurzaam!

Leuke, leerzame en wellicht herkenbare programma's zijn onder andere: 'Je huis op orde' op SBS6 of de Engelse variant 'Sort your life out' op BBC1. Daarnaast vind je op Netflix onder andere 'Get organized with The home Edit' en de series 'Tyding up with Marie Kondo' en 'Sparking Joy with Marie Kondo' over haar 'Konmari methode'

Wil je je kinderen betrekken bij het opruimen in huis en het samen doen? Speel dan eens het Opruimlied af!

Een leuke podcast om in de stemming te komen is 'De Opruimbesties Podcast'. Meta en Eva praten over voornemens en valkuilen maar ook over het opruimen als je met iemand samenwoont. Herkenbaarheid gegarandeerd!

Een verhuizing is hét moment om te beslissen wat je met je meeneemt in de toekomst en wat niet. Dus pak niet alles automatisch in, maar sta stil bij wat je echt wilt houden en waar je blij van wordt. Verhuishulp of een verhuiscoach nodig? Ook hier help ik je graag mee. Door alles gestructureerd in te pakken vind je alles bij het uitpakken in je nieuwe huis veel makkelijker terug. En daarnaast heb je bewust nagedacht over wat je wel en niet mee wilt nemen naar je nieuwe woonomgeving. 

opruimtips en ontspullen
hulp met opruimen
structuur aanbrengen in huis
so clever organizing items
netflix series en tv programmas over opruimen